Close

La maison V se dresse comme une maison

15 / 100

In de duinen van Oostduinkerke ligt sinds ruim een jaar de Villa V, goed genesteld in het landschap. Een opmerkelijke woning, in scherp afgelijnd en spiegelglad prefab beton.

 

Artikel: 

Twee horizontale betonvlakken, twee grote ramen en een uitsnede in de duin, die via een helling naar de garage leidt: zo oogt de voorgevel van deze vrijstaande villa aan zee. Opvallend: de voorgevel loopt niet evenwijdig met de straatzijde, maar is ietsje westelijker gericht. Om gul avondlicht te vangen.

Het is maar één element waaraan je de zin voor detail kan aflezen waarmee deze woning is opgetrokken. Govaert & Vanhoutte Architects tekende het ontwerp van de woning voor bouwheer Henk Verkouille, van bouwbedrijf Dune Construct BV. Het PREFAB betonbedrijf dat zich al jaren toespitst op zichtbeton, vervaardigde de prefab elementen. Het bedrijf van de bouwheer trad op als aannemer.

De voorgevel van de vorig jaar opgeleverde Villa V doet een compacte woning vermoeden, die naar achter in breedte en diepte niettemin zeer ruim is opengewerkt. Zo zijn op de gelijkvloerse verdieping de living, de keuken en de eetkamer zuidoostelijk georiënteerd.

 

Slaapvertrekken met badkamers vinden op de eerste verdieping onderdak. En het ruimste niveau, de kelder, omvat twee slaapkamers en evenveel badkamers, met daarnaast een poolhouse bij het zwembad. Alles bijeen goed voor 570 vierkante meter.

 

Villa V is volledig gerealiseerd in prefab – op de ter plaatse gestorte kelder na. De woning is opgebouwd als een legosysteem. Met wanden en kolommen als bouwstenen, die vlot op elkaar worden gezet en gemonteerd. De voegen zijn opmerkelijk klein: niet groter dan 8 mm. “Dat is onvergelijkbaar met prefab-industriebouw, waar alleen al de voegen veel groter zijn” zegt Dune Construct . “In een villa kun je je dat ruwere werk niet veroorloven: daar moet alles perfect aansluiten. Daar moet het echt top zijn. En daar staan we voor.”

 

De schoonheid huist in de details. “Ons bureau staat voor een functionele benadering met een uitgepuurde vormgeving”, klinkt het bij de architecten Govaert & Vanhoutte. “Alles vertrekt van een grondige analyse van de opdracht die we omzetten in een evenwichtig volume. De combinatie van uitgepuurde details die we daarop loslaten, definiëren onze woningen. Het functioneel goed werken merk je pas duidelijk als je erin woont.”
Govaert & Vanhoutte Architects: “Het type woning zoals Villa V maken we wel vaker. Wat deze woning voor ons uniek maakt, is het gebruik van prefabmodules. Bij dit project lag dat voor de hand: de eigenaar ontwikkelt de elementen waarmee we hebben gewerkt. Prefab heeft specifieke kenmerken: het vergt veel voorbereiding maar het bouwen zelf gaat bijzonder snel. Beton keert vaak terug in onze architectuur. Op de afwerking daarvan zijn we zeer zuinig. Die afwerkingsgraad is bij Villa V erg mooi. Prefab heeft iets meer voegen, natuurlijk. De uitdaging lag in het mooi ritmeren daarvan.”

 

De buitenschil van de woning was uiteindelijk op negen dagen klaar. Dat betekent: beton monteren, dak leggen, ramen plaatsen, afkitten : “Alles geplaatst, op millimeter nauwkeurig.”

 

“Voor een traditionele bouw werk je van binnen naar buiten. Eerst wordt een ruwbouw gezet, dan volgt de isolatie, ten slotte komen buitenmuur en dak. In dit geval verliep het proces omgekeerd: eerst werden buitenmuren gemonteerd, dan ramen en dak – wat alvast een gesloten geheel opleverde, weliswaar met koudebruggen. Vervolgens werd langs de binnenzijde geïsoleerd en afgewerkt. Die volgorde werkte wel prettig: zo kunnen de onderaannemers binnen, in het droge werken.”

Bouwheer/aannemer Henk Verkouille is alvast verguld met het resultaat. “Het is een bijzonder mooi huis geworden – al zeg ik het zelf, zeer geestig om in te wonen en met supergoede E-waardes. Het was nota bene genomineerd voor een FEBE Elements Award. Villa V had best een passiefhuis kunnen zijn, ware het niet dat mijn vrouw keramiek maakt, en dus werkt met een keramiekoven die heel veel verbruikt (lacht).”

Voor Verkouille  is Villa V duidelijk meer dan zomaar een privéwoonst, het is zijn visitekaartje als aannemer en promotor enerzijds, als maker van superglad beton anderzijds. Verkouille: “We hebben Villa V gebouwd als referentiewoning. Enerzijds om erin te wonen, anderzijds als voorbeeld voor onze villabouw van morgen. Aan het huis is een stevige evolutie voorafgegaan, ook in mijn knowhow. Mijn bedrijf Dune Construct is al enige jaren gespecialiseerd in de bouw van recyclageparken. Met die betonmodules zijn we vijf jaar geleden in Frankrijk ook residentiële projecten gaan realiseren. In het begin waren dat woningen van gestapelde elementen. Behoorlijk ‘ruw’ dus. Dankzij onder anderen architect Benny Govaert  zijn onze ideeën enorm geëvolueerd en verfijnd. Villa V is het eerste voldragen resultaat van de evolutie die ik als aannemer heb doorgemaakt. Zo is de kleur van het gladde beton perfect zoals we wilden, en zijn de voegen tussen de elementen tot een absoluut minimum herleid. 

Voor topwerk heb je een geolied team nodig, met zin voor perfectie. Onze beton stukken zijn in supercondities gemaakt in de fabriek. Geen enkel stuk met mankementen verlaat de fabriek. We zijn erg trots op het super gladde beton dat wij leveren. 

In de betonfabriek maken we gebruik van gloednieuwe bekistingen in metaal”, klinkt het voorts. “Die worden zeer goed gereinigd, en met silliconen bewerkt. Dat levert vlijmscherpe randen op: het is tenslotte minimalistische architectuur. In ons beton vind je geen wolken of afschuwelijke grindnesten. Dat perfectionisme vraagt know how, en af en toe een beetje geduld. Maak je een fout, dan moet je herbeginnen. Gelukkig hangen we niet af van de weersomstandigheden. In de fabriek kun je voluit voor de perfectie gaan. En als er bij montage of transport toch wat schade is – dat gebeurt – hebben we een uitstekende hersteldienst; mannen met fijne vingers.”

Villa V is het startpunt geworden van heel wat nieuwe projecten in dezelfde geest, die de voorbije maanden in de steigers zijn gezet. Een tiental huizen is inmiddels opgeleverd en er staan er zeker zoveel op stapel. 

Een modulaire prefabwoning bouwen gaat zoals bekend vlug, maar er gaan zeer grondig studiewerk en veel voorbereiding aan vooraf. “De architect ontwierp de woning”,  “Het studiebureau van Dune Construct samen met een extern studiebureau voor de stabiliteit analyseerde dat ontwerp, trok het ‘in stukken’ en tekende de verschillende elementen uit in detail. Alvorens in productie te gaan, werden die detailtekeningen  gefinetuned en gefinaliseerd. Dune Construct bouwt de werf en zorgde dat de puzzel juist werd gelegd.

“Nadat de woning was afgewerkt, werd het beton nog lichtjes geschuurd. En gehydrofobeerd, zodat het beton water- en vuilafstotend is. Zo blijft het materiaal zijn natuurlijke kleur behouden.  De troeven van prefab kunnen, mits zin voor perfectie, namelijk ook in de privé-woningbouw voluit aan bod komen: de korte bouwtijd, die je veel manuren op de werf bespaart; je werk is veel minder onderhevig aan de weersomstandigheden; en prefab is ook zeer duurzaam en veilig.

Villa V is een duurzaam gebouw, zegt henk Verkouille overtuigd. “Hoe lang die woning kan blijven staan? Mits het nodige onderhoud om de zoveel jaar zou ik zeggen: bijna eeuwig!”

 

Technische fiche: 

 

Opdrachtgever

 

Henk Verkouille – Dune Construct BV

 

Aannemer

 

Dune Construct BV

 

Architect

 

Govaert & Vanhoutte Architects

 

Bewoonbare oppervlakte 

 

Kelder 250m², Gelijkvloers 205m², Verdieping 115m²